Kenapa Siswazah Sukar Dapat Kerja

on Wednesday, 8 July 2015
Seorang lepasan ijazah mengimpikan pekerjaan selepas tamat belajar. Itu satu kepastikan. Namun begitu dengan fenomena serta arus perdana sekarang seolah olah peluang pekerjaan semakin terhad buat lepasan ijazah.  Ramai daripada lepasan siswazah yang masih buntu mencari peluang pekerjaan, macam mana nak sara keluarga nie? Macam mana aku nak bina hidup nie? Macam mana nak beli rumah, beli kereta dan sebagainya...sering kali menganggu pemikiran .Mengapa masih menganggur, masih adakah peluang pekerjaan terutama kerja makan gaji buat kami?

Paling penting pada saya adalah persediaan sebelum ,sedang dan sesudah temuduga, terutama bila dapatnya temuduga Suruhanjaya perkhidmatan Awam (SPA). Ianya melibatkan resume yang berkesan yang akan Nampak ‘comel’ pada pandangan majikan yang membolehkan kita advance mengatasi calon lain.Penting untuk hasilkan resume yang berkesan ,itu point terpenting. Keduanya adalah persedian untuk menghadapi temuduga atau interview terutama melibatkan temuduga SPA. Apa yang perlu ada? Sejujurnya calon temuduga yang lengkap akan lebih yakin, Cuma tips dan rahsia menghadapi temuduga ini perlu didedahkan. Tips dan rahsia menghasilkan resume dan temuduga yang berkesan mampu pengaruhi peluang kerja seseorang siswazah. Bagaimana rahsia membuat seseorang calon menjadi pilihan panel interview.

So point saya:
1.    Hasilkan resume yang berkualiti, hasilkan dan jadikan resume kita resume yang professional, Ayat yang professional, cover letter yang betul. Barulah boleh diemailkan kepada pihak majikan.

2.    Mahir dan kuasai teknik temuduga.dari persediaan dokumen, cara berpakaian, cara bercakap, cara hormat dan body language serta mempunyai pengetahuan asas tentang pekerjaan yang ingin dipohon.

3.    Mempunyai softskill..kemahiran untuk bercakap. Mempunyai  teknik bercakap dengan berkesan, berucap dengan berkesan.

Pada saya  kemahiran bahasa Inggeris juga penting. Tak dapat tidak, nie adalah zaman persaingan, menguasai Bahasa Inggeris merupakan satu keutamaan kepada majikan, tambahan jika panel penemuduga bercakap di dalam bahasa Inggeris. So boleh bina dari dalam kampus ,kalau dah keluar sebagai graduan ,boleh biasakan semula untuk speaking in English  walaupun ianya biasa sahaja. Ramai graduan yang gagal atau tak berani untuk memohon pekerjaan kerana faktor bahasa nie. Atas sebab tu juga lah ramai yang memohon untuk kerja dengan kerajaan  sahaja.

Terlalu memilih kerja mungkin juga menjadi faktor siswazah menganggur.Pada saya bab kerja nie melibatkan tentang rasa cinta pada kerja.Boleh jadi ada yang sudah tahu asas tentang pekerjaan yang mereka minat. Tak kenal maka tak cinta, ada pro dan kontra kerja kerajaan dan swasta. Namun nak mencari pekerjaan yang betul betul sesuai dengan  jiwa dan raga bukannya mudah. Setakat yang saya tahu banyak pekerjaan membebankan,namun keperluan ekonomi, niat nak sara keluarga, bina hidup lebih menjadi keutamaan. Kerja yang betul betul sesuai dengan kita mungkin hampir tiada, semuanya akan dating kemudian atas dasar persekitaran temapat kerja, suasana atau prosedur kerja dan rakan sekerja.

Faktor majikan, jika swasta rasanya. Namun untuk kerja kerajaan rasanya tak ada masalah. Apa yang paling penting ialah kemahiran untuk menjawab soalan peperiksaan jika berkaitan atau kemahiran  sewaktu temuduga.
Jadi untuk mengatasi masalah ini boleh rujukan panduan disini. Panduan nie mencakupi semua aspek, serta rahsia yang sering diabaikan oleh calon temuduga.


Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Jawatan Kosong Kerajaan All Rights Reserved